10 Mayıs 2018 Perşembe

YEMEKLER



         DOMATESLİ LAHANA DOLMASI


                   

       Yapılışı
1. Lahananın yaprakları yarma yapılacak kısımları  ayıklanıp haşlanır.
2. Haşlanmış lahananın dip kısımları  ayrılıp, küçük küçük doğranır.
3. Sırayla biber, domates (dış kabukları soyulur ), soğan küçük doğranıp , ilave edilir. Son olarak salça ve tuz ilave edilir.  Dolmanın sos olarak konan salatası hazırlanmış olur.
4. Kıyma ile bulgur  karıştırılarak iyice yoğrulur. Suda haşlanmış lahana yaprakları  ufak parçalara ayrıldıktan sonra etler  içine küçük küçük doldurulup sarılır.
5. Tencerenin altına yanmaması için lahana saplarından koyulur. Yapılan  dolmaların yarısı konulur. Üzerine salatadan bir miktar yayılır. Her sırada bu şekil uygulandıktan sonra 1 su bardağı su eklenip, orta ısıda ateşin üzerine konulur.  Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
6. Bir tavada tereyağı eritilir.  İçerisine pul biber ilave edilir.
7. Servis ederken hazırlanan  biberli tereyağı üzerinde gezdirilip, sıcak servis yapılır.




        ÇORTİ

      
        Bir rivayete göre Lokman Hekim Muş’a gelmiştir. Halkın çoğunluğunun kaleme benzer bir lahanayı yediğini görünce bunu yemelerinden dolayı ilk bahar gelince çok hastalanacaklarını söylemiş. Sonrasında halkın Uçkun diye bir bitkiyi yediklerini görünce bu bitkiyi inceleyerek lahananın çokça yenilmesinden dolayı ortaya çıkabilecek hastalıkları yok ettiğini tespit etmiştir. Lahanayla yapılan ve baharatlarla oluşan karışım küpe doldurulur ve bir turşu gibi ekşi olması beklenirKuru yemeklerin yanında yenildiği gibi içine dövme yada kemikli et katılıp pişirilerek de yenilebilir. 


         TETER HELVASI 
     
       
         Yapılışı
   Esmer köy ekmeğini, büyüklüklerine göre üç ya da dört eşit parçaya bölün ve ısıya dayanıklı bir fırın kabına dizin. 2 su bardağı pekmezi, 1 su bardağı sıcak suyu ve 2 yemek kaşığı tereyağını sırasıyla geniş tabanlı bir tencereye aktarın. Tereyağı eriyene kadar orta ateşte kaynatın. Kaynattığınız pekmezi, fırın kabına yerleştirdiğimiz ekmek dilimlerinin üzerine gezdirin. Servis etmeden önce 1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık içini serpiştirin. Servis tabağına aldığınız ekmek dilimlerini kaymakla süsleyerek bekletmeden servis edin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder